In a course the second year I was given the task to design an object that would provide luxury to one particular person. 
I decided to work with my two year old nephew.
Inspired by my nephews constant need for movement and exploration, Ulrik is a furniture especially designed for children. I belive that children needs furniture that meets them on their premises and that offers varieties. With his proportions and shape he invites and encourages interaction. In the living room, kindergarten or in the corner of the couch Ulrik offers comfort and friendship with his woolen character.
Ulrik er et møbel for barn med fokus på møtet mellom objekt og menneske. Møbelet stimulerer sanser og oppfordrer til bevegelse og utforskning. I produksjonen er det lagt stor fokus på bærekraftige materialer. Møbelet består av norsk gran, økologisk lateksskum og norsk ull.
Min opplevelse er at mye av det som finnes innen barnemøbler oppfordrer barna til å bevege seg som voksne. Derfor ønsker jeg å skape noe som gir barna mulighet til bevegelse, sanselige opplevelser og lek, på deres premisser. Et bærekraftig møbel for barn som gir muligheter istedenfor begrensninger. Målgruppen er barn i alderen 1-5 år. Barn er i konstant oppdagelsesmodus og har derfor behov for et møbel som kan jobbe med dem, ikke mot.
Prosessen startet med observasjon av min to-år gamle nevø og hans konstante behov for bevegelse. Alle møblene rundt han var hindre for hans behov, og gjorde hverdagen mer anstrengende for han og hans foreldre. En enkel prototype ble tatt med til en barnehage. Her fikk barna leke og utforske fritt i omtrent en time. Responsen her var god, spesielt blant 3-åringene. De klatret, lekte, koste og utforsket balanse og samarbeid. 1-åringene var litt skeptiske, men med litt tid og ro opparbeidet de også et godt forhold til ”Ulrik”. Med fokus på barn var det spesielt viktig med materialene i produktet. Etter mye undersøkelse kom jeg i kontakt med Green Sleep som selger madrasser produsert av økologisk lateksskum (Hevea), de sendte meg en prøve som jeg har brukt i prototypen. Hillesvåg Ullvarefabrikk bistod med ull og veiledning. I dag bor ”Ulrik” hos min nevø Theo (2år). Theo har i flere måneder opparbeidet et godt forhold til ”Ulrik” og de hilser ofte med en stor klem. I kontakt med ”Ulrik” får Theo den bevegelsen, lekekameraten og sansestimulien barn så sårt trenger.
Resultatet er et møbel der verdien fremtrer i møte med mennesket. ”Ulrik” har en kjerne av norsk gran, pakket inn i økologisk lateksskum, surret inn i norsk ubehandlet ull, et lag av tovet norsk ull og et strikket trekk i ull helt ytterst. Strukturen inni er laget av tre staver i gran forsterket med vinkler i møtepunktet. Prosessen krever lite resurser. Det økologiske lateksskummet avgir ingen farlige stoffer og er svært holdbart. Lateksskummet er surret inn i remser med ubehandlet norsk ull. Dette er ull som er for grov til å bruke i garn og ansees som et restprodukt. For å gi det en jevn overflate har jeg nålefiltet et lag med ull, for så å trekke hele møbelet i strikk. Trekket er fortsatt en midlertidig løsning. 
Produktet oppfordrer til et aktivt møte mellom menneske og objekt, gjennom sanselig opplevelse av materialene og formens taktilitet kan barnet leke og utfordre.

Bildene er bevisst tatt i et hjemlig miljø, og ikke i et studio, for å få barna til å føle seg mer komfortable og for å kommunisere mer naturlige omgivelser for "Ulrik". Barna og deres foreldre har samtykket til bruk av bildene. 

Målet er å finne noen som ønsker å produsere ”Ulrik” slik at han kan nå ut til alle barna på stive pinnestoler der ute.
Back to Top